یکی از مسائلی که موجب نگرانی افراد بعد از عمل زیبایی بینی شده و سوالات بسیار زیادی را در ذهن آن ها ایجاد می نماید ، ورم ناشی از جراحی بینی می باشد. جراحان بینی برای انجام عمل زیبایی بینی ، اقدام به ایجاد برش بر روی پوست بینی نموده و با ایجاد تغییر در غضروف ها و استخوان ها و به طور کلی ساختمان بینی به رفع ایرادات بینی می پردازند. ایجاد مقداری ورم در ناحیه بینی و اطراف آن به دلیل تغییراتی که در بینی ایجاد شده است ، کاملاً طبیعی بوده و جای نگرانی نیست. برای از بین بردن ورم صورت بعد از عمل زیبایی بینی هیچ راه سریعی وجود ندارد ، ولی افراد با انجام اقدامات و رعایت نکاتی که در ادامه این مقاله از دکتر آتوسا طهماسبی ، بهترین جراح بینی تهران ، به آن ها اشاره می کنیم می توانند به روند کاهش تورم ناشی از عمل بینی سرعت ببخشند.
فرآیند ورم ناشی از جراحی بینی در نگاهی کوتاه
تمامی افرادی که تحت جراحی های زیبایی قرار می گیرند باید خود را برای برخی عوارض جانبی آماده کنند . عدم تشکیل این عوارض به دلیل تغییر روی اسکلت و بافت بینی امری اجتناب ناپذیر بوده و تنها شناخت و کنترل این علائم می تواند در این دوران به یاریتان بشتابد . در این بخش می خواهیم شما را با فرآیند ورم ناشی از جراحی بینی آشنا سازیم تا نوع کم خطر و پر خطر را را ازیکدیگر تشخیص داده و به موقع به پزشک مراجعه کنید .
ورم پوست اولین نشانه بعد از عمل : تجمع مایع بین سلولی یک واکنش طبیعی و التهابی در بدن است که معمولاً در نتیجه آسیب یا تغییرات در بافت بینی اتفاق میافتد. این تغییرات ممکن است شامل جدا کردن پوست از اسکلت ، تغییر شکل و ابعاد بینی و حذف بافت های زائد باشد . وقتی که ساختار بینی با عوامل خارجی تحت تغییر قرار می گیرند ، سیستم ایمنی بدن به کار می آید و واکنشهای التهابی را آغاز می کند. یکی از این واکنش ها ، تجمع مایع بین سلولی است که باعث ورم و تورم محل آسیب شده می شود. حال شاید از خود بپرسید که تجمع مایع بین سلولی به چه صورت اتفاق می افتد ؟ پس از برش پوست ، سلول های بدن به دنبال بهبود و ترمیم آسیب شروع به فعالیت می کنند. این فعالیت ها خود را با افزایش ترشحات و تجمع مایعات نشان می دهند که نتیجه اش مایع بین سلولی در فضای میان بافت ها است.
البته باید بدانید که ورم ناشی از عمل بینی پس از چند هفته تا چند ماه به طور طبیعی کاهش مییابد ؛ زیرا سیستم ترمیمی بدن در حال کار برای بهبود منطقه آسیب دیده است. به هر حال مراقبتهای بعد از عمل بینی در کنار راهنمایی پزشک می توانند ، در کاهش این ورم و تسریع در فرآیند بهبودی پس از جراحی مؤثر باشند.
انواع ورم بینی بعد از عمل
ورم اولیه (حاد) : ورم اولیه یا حاد که نام دگر آن تورم زودرس است ، بلافاصله پس از جراحی رخ داده و در نتیجه التهاب و آسیب بافتی ناشی از جراحی اتفاق می افتد. به عبارت دیگر اولین واکنش پوست نسبت به تیغ جراحی ، خود را با این نوع تورم آشکار می سازد که در چند روز اول پس از جراحی به اوج خود رسیده و سپس به تدریج کاهش می یابد. ورم اولیه یا حاد می تواند تا چند هفته تا چند ماه ادامه داشته باشد و به تدریج با بهبود زخم ها و جذب مایعات اضافی در بافتها کاهش می یابد.
عللی ایجاد ورم حاد شامل التهاب و آسیب بافتی و تجمع مایعات است که با استفاده از کمپرس سرد ، بالا نگه داشتن سر و اجتناب از فعالیت های شدید قابل درمان و کنترل می باشد.
ورم ثانویه و مزمن : حال نوع دیگر تورم بعد از جراحی را با یکدیگر خواهیم شناخت که نام آن ورم ثانویه یا مزمن است که سرعت رفع این آن طولانی تر بوده و نیاز به زمان و صبر بیمار دارد. این موضوع در بینی های گوشتی بیشتر از بینی های استخوانی مشاهده می شود. در واقع باید بدانید که ورم ثانویه یا مزمن پس از طی کردن مرحله اولیه ، همچنان باقی مانده و به آهستگی کاهش می یابد به طوری که می تواند از چند ماه تا یک سال پس از عمل ادامه داشته باشد.
عوامل مؤثر بر شدت ورم ثانویه
نوع پوست : پوستهای ضخیم تر و چرب تر (مانند پوست بینی گوشتی) ممکن است مستعد ورم مزمن بیشتری باشند.
تکنیک جراحی : تکنیکها و روشهای مختلف جراحی می توانند بر روند بهبود و میزان ورم طولانی مدت تأثیر بگذارند. جراحیهایی که با تروما و دستکاری بیشتری همراه هستند ، ممکن است ورم طولانی تری را تجربه کنند.
مواد غذایی برای کاهش ورم بینی
بدون شک نقش تغذیه بعد از جراحی بینی را نباید در کاهش تورم و التهاب دست کم گرفت از همین رو بهتر است نکات زیر را در دوران ریکاوری خود در نظر داشته باشید :
- نوشیدن آبمیوه های طبیعی در کاهش ورم بینی موثر هستند.
- به همین منظور نوشیدن آب آناناس ، آب کرفس و آبمیوه های طبیعی دیگر را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- از طرفی دیگر خوردن برخی از مواد غذایی موجب تشدید ورم ناشی از جراحی بینی می گردد ، همچون : غذاهای پرادویه ، غذاهای شور و مواد غذایی و میوه جات سفت و جویدنی.
- برای جلوگیری از شدت یافتن ورم بینی ، از خوردن این مواد غذایی خودداری کرده یا تا حد امکان مصرف آن ها در رژیم غذایی خود را کم کرده و کاهش دهید.
نکات موثر بر کاهش ورم بینی
- بالا نگه داشتن سر نسبت به سطح بدن ، موجب کاهش ورم بینی می شود ، بنابراین هنگام استراحت و خوابیدن با گذاشتن 2 یا 3 بالشت در زیر سر خود آن را بالاتر از سطح بدن خود نگه دارید.
- استفاده از کمپرس آب سرد در 3 روز ابتدایی و کمپرس آب گرم در 3 روز بعدی بر کاهش ورم بینی اثر گذار است.
- از چسب بینی استفاده کنید.
آمپول کاهش ورم بینی
ورم بینی در برخی از افراد ، مخصوصاً اشخاصی که بینی آن ها گوشتی و خیلی بزرگ می باشد خیلی دیر فروکش می کند. در چنین مواردی و در صورت نیاز به بهترین جراح بینی تهران ، اقدام به تزریق آمپول کورتون می نماید.
عوامل تاثیرگذار در ورم بینی بعد از جراحی
هر چند که تورم بعد از عمل جراحی زیبایی بینی امری کاملا طبیعی و غیر قابل اجتناب است اما میزان و شدت آن در افراد مختلف متفاوت می باشد که علت آن به موارد زیر بستگی دارد :
- ضخامت پوست بینی : در جراحی بینی استخوانی افراد به دلیل پوست نازک و غضروف های قوی بینی ، ورم کمتری را تجربه می کنند این در حالی است که پزک در عمل بینی گوشتی که در آن ضخامت پوست زیاد است ، دستکاری زیادی انجام داده و تورم با شدت بیشتری خود را آشکار می سازد.
- مهارت جراح : یکی دیگر از عوامل موثر در ورم ناشی از جراحی بینی ، مهارت و توانایی جراح در تکنیک های جراحی و ایجاد برش ها می باشد هر چه تکنیک به درستی انجام شود و برش ها در نهایت ظرافت و دقت ایجاد شوند ، بینی کمتر دچار تورم می شود.
- میزان تغییرات بینی : در شرایطی که نیاز باشد تغییرات زیادی روی غضروف و استخوان های بینی ایجاد شود ، در نهایت بینی دچار تورم بیشتر خواهد شد.
- رعایت مراقبت های بعد از عمل : خوب است بدانید که با رعایت نکات و دستورالعمل های بعد از جراحی می توان از تورم شدید بینی پیشگیری نمود و همچنین به کاهش ورم بینی ناشی از عمل زیبایی بینی در تهران ، تا حد زیادی کمک کرد. بنابراین توصیه می شود حتما مراقبت های بعد از عمل بینی را جدی گرفته و به خوبی رعایت کنید.
روند کاهش ورم بینی بعد از جراحی
- مرحله التهاب معمولا تا 10 روز ادامه طول می کشد در این دوره به دلیل زخم های جراحی ، بینی تورم زیادی دارد.
- مرحله تکثیر بین یک الی 6 هفته طول می کشد در این مدت کلاژن سازی انجام شده و موجب ضخیم شدن بافت بینی و زخم ها می شود. همچنین حس عصبی در این دوران باز می گردد.
- در مرحله ترمیم بافت سخت بینی انعطاف پذیر و نرم می شود. توجه داشته باشید که ورم نوک بینی از سایر اجزای بینی دیرتر برطرف می شود.